divendres, 29 de juliol del 2016

Sessió amb Òscar Camps de Proactiva Open Arms

El passat 1 de juny ens va visitar Òscar Camps el director de Proactiva Open Arms.

L’Òscar és el director de l’ONG Proactiva Open Arms de Badalona (Barcelona) i es dediquen a salvar vides en el mar. 

Òscar Camps era el propietari d'una empresa de socorrisme establerta a Badalona, Pro-Activa Serveis Aquàtics, que es dedicava als serveis marítims, concretament a la seguretat aquàtica i el socorrisme. En el context de la crisi dels refugiats, en el marc de la Guerra civil siriana, quan milers de persones perdien la vida intentant arribar a Europa, Camps va decidir desplaçar-se a Lesbos, una illa grega situada prop de Turquia, per avaluar la situació sobre el terreny. L'esdeveniment clau que el motivà a posar-se en moviment fou la publicació de les imatges del cadàver d'Aylan Kurdi, un nen de tres anys que havia mort ofegat intentant fer la travessia amb la seva família. Com que l'empresa tenia molta experiència en vigilància de platges, ell i uns quants companys van decidir aplicar els seus coneixements en socorrisme per col·laborar en el rescat dels refugiats que intentaven arribar a la Unió Europea a través del mar Egeu.

Així, el setembre de 2015 van decidir fundar l'ONG Proactiva Open Arms, finançada amb 15.000 euros que Camps tenia estalviats, i destacant un grup de voluntaris a l'illa, entre els quals s'hi trobava Òscar, per col·laborar en les tasques de rescat. En un principi, l'únic material del qual disposaven eren diversos vestits de neoprè, aletes i tubs de respiració. Les principals activitats del grup eren guiar i ajudar a arribar a les platges als refugiats, principalment sirians, que venien des de Turquia en embarcacions molt precàries.
Amb el temps, no obstant això, l'equipament disponible va anar millorant, principalment gràcies a les donacions provinents de particulars.

Gràcies a la seva tasca, diversos mitjans espanyols i europeus es van fer ressò de l'activitat de Camps i de l'ONG a Lesbos, principalment gràcies a la seva visibilitat en fotografies penjades a internet. No obstant això, la popularitat a Catalunya els arribà gràcies a l'emissió a TV3 del documental To Kyma. Rescat al mar Egeu, dirigit per Arantza Díez i David Fontseca i produït per La Kaseta Ideas Factory, on se seguia l'activitat del grup en diverses accions a l'illa grega. El 2 de març de 2016, gràcies a aquesta popularitat, Camps i Proactiva van poder visitar el Parlament Europeu, on van parlar en nom dels refugiats.


L'1 de març de 2016 es va fer públic que Òscar Camps era un dels finalistes al Premi Català de l'Any de 2015 i finalment va guanyar el Premi.

Òscar els hi va explicar les seves vivències als membres del Consell així com va poder respondre totes aquelles preguntes dels infants i adolescents.
Podem destacar dues frases que van calar a tots els assistents:

'El conflicte a Síria és un conflicte d'humanitat i no humanitari, i que hem d'aconseguir fer millors persones i no un món millor perquè això no torni a passar'

'És important que tingueu bona formació, tingueu principis i sigueu solidaris'










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada